Pachacamac …
Pachacamac!
Et viktig mål for reisen til Peru i januar 2024 var å besøke Pachacamac. Bakgrunnen for dette var at Mestizo ble til Pachacamac 1.1.2024. Nå tilhører Mestizo historien, og det nye er Pachacamac og Pachamama Frivillig! Denne endringen er stor, betydningsfull og viktig for oss som driver Pachacamac. Naturligvis var det viktig å besøke Pachacamac fysisk …
Pachacamac er en ruinby som befinner seg bare en halvtimes kjøretur fra Lima sentrum. Veiene er lett framkommelige og turen fram til Pachacamac føltes enkel og grei.
Ruinbyen Pachacamac har fortsatt en masse skatter og hemmeligheter som ikke er framgravd. Av det som som kan besøkes, finner man blant annen en pyramide, en gravplass og fargerike fresker av fisk. Området er veldig stort, og man kjører rundt med bil for å kunne se så mye som mulig. I tillegg kan man sykle, og det hadde jeg mest lyst til. Men dette kunne man bare gjøre enkelte dager i uka. Man antar at freskene er fra år 200-600. Vi lot oss inspirere av disse dekorative, fargerike freskene i stor grad. Disse motivene ble faktisk malt opp på veggen i det store inngangspartiet hjemme i huset til Oscars familie. Resultatet ble flott, og vi tror ikke det er så mange andre som har lignende inngangsparti i sitt hjem.
Flotte fresker på Museo Pachacamac som vi lot oss inspirere av!
Vi lot oss inspirere i så stor grad at vi tok med oss freskene til La Esperanza!
Her holder Pepe og hans gode venn på å male opp veggen. Figurene kommer etterpå. Det blir flott! Daniela står og spiser is og passer på at det hele går riktig for seg.
Man antar at byen Pachacamac ble bygd opp rundt år 600-800 av wari-kulturen. Man finner innflytelse fra wari-kulturen i både keramikk, tekstiler og graver fra denne perioden. Det å skulle orientere seg i ulike folkeslags historie og periode, er et puslespill. Når man tror man har fått med seg rekkefølgen for en del folkeslag, viser det seg at rekkefølgen er en helt annen – og med helt andre kulturer – på andre steder … Inkaene går likevel igjen som et fast element på de fleste steder, for inkaene beveget seg over store områder. En av de mange tingene som er fascinerende og spesielt med inkaindianerne, er at de klarte å gjøre seg så bemerket tatt i betraktning at de kun var framtredende i en begrenset periode. Kanskje har også vår europeiske kjennskap til inkaindianerne å gjøre med at vi har hørt om disse ettersom inkaene var der akkurat da Kristoffer Colombus satte sin fot på kontinentet – og europeisk og indiansk kultur møtte hverandre. (Riktignok var det nok ikke Kristoffer Colombus som kom «først», for det var vel noen vikinger som kom før ham. Men det er likevel Colombus som satte dypest spor etter seg – og sporene var som kjent grufulle, til tross for at mange vil velge å framheve «møtet mellom kulturer»).
Etter at wari-riket brøt sammen rundt år 800, fortsatte Pachacamac å vokse som bystat – helt fram til Pachacamac ble et stort rike. Like fullt nådde Pachacamac ikke den samme utbredelsen som wariene fikk. Det tyder videre på at Pachacamac gikk under som bystat da inkaene vant fram og inkariket befestet sin posisjon. I etterkant av dette oppstod det en mindre stat som ble kalt Ichma, og denne staten brukte Pachacamac som en religiøs by for sin dyrking av guden Pacha Kamaq. Da inkaene kokm på slutten av 1400-tallet var Pachacamac en høyt aktet religiøs institusjon. Ichma ble assimilert inn i inkariket – og således ikke slått ned og erobret. Presteskapet for ichmaene kunne holde fram med sine aktiviteter, og den religiøse læren fra Pachacamac-riket ble dermed integrert inn i inkaenes tro og lære. Inkaene bygde fem nye bygninger da de kom – deriblant soltempelet og en bygning for hellige kvinner …
Hvordan skal man beskrive møtet mellom «de to verdener»? Hvilken rolle spilte Kristoffer Colombus? Var dette et «kulturelt møte» mellom to verdener?
Pachacamac var den viktigste hellige plassen langs kysten i sentrum av Peru i over tusen år. Templene ble besøkt av pilgrimer i horder, for Pachacamac var et orakel som hadde evnen til å forutsi framtiden og styre jordens bevegelser.
Til det hellige stedet Pachacamac kom også innbyggere fra hele Andesfjellene på søken etter løsninger på sine problemer. Ordet Pachacamac betyr «jordens sjel» eller «den som besjeler verden». De gamle peruanerne trodde at bare en liten bevegelse på Pachacamacs hode, ville forårsake jordskjelv. Man kunne ikke se direkte inn i Pachacamacs øyne, og til og med prestene gikk inn i rommet til Pachacamac med ryggen vendt mot ham. I løpet av kolonitiden ble Pachacamac forlatt.