Hva betyr «Pachacamac»?
Ifølge inkaenes mytologi var Pachacamac guden for all skapelse. Pachacamac var universets og jordens sjel. Det var også Pachacamac som kontrollerte balansen i verden. Videre var Pachacamac forbundet med ild, jordskjelv, skyer og himmel. Guden Pachacamac nøt høy prestisje blant folket langs kysten i inka-imperiet, og Pachacamacs innflytelse var enorm. Pachacamac var regnet som den store skaperen i disse kulturene: Lima, Chancay, Ichma, Huari og Chincha.
Vi har latt oss inspirere av Pachacamac! Perus historie er fascinerende og utrolig rik, og denne kulturen har så mye å tilføre verden. Urbefolkningens kunnskap og forståelse av universet har så mye å lære oss moderne mennesker. Vi synes det er viktig å stoppe opp og dvele ved denne kunnskapen som ligger lagret i historiens mange lag. Vi valgte å kalle vår virksomhet for Pachacamac fordi vi gjerne vil tenke universelt. Vi vil også gi liv og sjel til verden. Vi vil skape og bidra til å opprettholde viktige elementer i vår tilværelse. Vi mener at kunnskap, kultur, historie, språk, tradisjoner og fortellinger er noe av det vår verden trenger mer av i dag. Når vi får mer kunnskap, lærer vi oss selv bedre å kjenne. Når vi kjenner oss selv bedre, forstår mer og kan mer, tar vi bedre valg for oss selv og våre etterkommere. Vi må lære av historien og våre forfedre. Vi må lytte til orakelet Pachacamac …
Navnet til guden Pachacamac er hentet fra quechua-språket. Pacha betyr verden eller univers, og kamaq betyr skaper eller den som gir liv og sjel til alle ting. Dermed blir Pachacamac tolket til å være verdens eller universets skaper, eller den som opprettholder verden og universet.
Den fantastiske logoen til Pachacamac er malt av den peruanske kunstneren Joselito Sabogal.
De gamle peruanerne så på Pachacamac som den som beveger verden. De trodde at Pachacamac kun trengte å bevege hodet litt for å forårsake enorme katastrofer og ødelegggelser. Om han skulle komme til å bevege seg mye, ville det skapes en kataklysme – altså verdens undergang. Pachacamac ble regnet som det gudelige motstykket til guden Wiracocha. Denne sidestillingen av gudene Pachacamac og Wiracocha er en eldgammel forestilling. Dette kan vi se gjenspeile seg i veldig mange beskrivelser som er nedtegnet av krønikefortellere og kristne som gjorde notater om avgudsdyrkelsen som fant sted.
Gjennom navnevalget Pachacamac vil vi gjerne også løfte fram språket quechua – som var det offisielle språket i det gamle Inkariket (1438-1533). Dette riket strakte seg fra sør i Colombia gjennom Ecuador, Peru og Boliva – og fram til Nord-Argentina og Nord-Chile. Språket fortsatte å være offisielt språk etter den spanske kolonialiseringen. I Cusco dannet man i 1990 et organ som ble kalt «Det høyeste akademiet for quechua-språket». Dette organet har i oppgave å ta vare på quechua som skriftspråk. Akademiet mener at alle variantene som finnes i quechua-språket, utgjør ulike dialekter av ett og samme språk. De har valgt dialekten i Cusco som standard-dialekt. I dag er quechua offisielt språk i Peru, Ecuador og Bolivia. Vi synes det er fint å løfte fram ord på quechua for gjennom dette å hedre og ære det sterke, stolte inkafolket, og slik løfte fram arven etter det gamle Inkariket.
Gjennom Pachamama World ONG – vår frivillige organisasjon – vil vi derfor etterstrebe å kunne tilby gratis undervisning av både quechua og mochik. Dette er to viktige urfolksspråk, og vi synes det har en stor verdi at språkene brukes og blir videreformidlet. En del av det frivillige arbeidet til Pachamama World ONG er derfor nettopp det å ta på seg denne oppgaven. Bli med inn i det kunnskapsuniverset vi skaper gjennom vår ideelle organisasjon Pachamama World ONG.
Videre er det for oss noe sterkt, majestisk og symbolsk ved Pachacamac. Dette er guden for skapelse og det er sjelens gud. Dette er en gud som har kraft i seg til å bevege og sette i gang krefter. Vi – Pachacamac – ønsker å skape og være pådriver for at ting settes i gang. Vi vil gjøre dette med sjel og med styrke. Vi vil være – og vi er – Pachacamac. Pachacamac er sjel, energi, kraft og skapelse. Pachacamac!